Innovativ støtte skaper varige verdier 

En viktig nøkkel for å lykkes med sosial innovasjon, er gode samarbeid. Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus har vært en avgjørende aktør for at vi har oppnådd effekt og glede i mange kommuner og i arbeidet vi gjør. 

Gjennom flere år har stiftelsen bidratt til å styrke samfunnsdeltakelsen for ungdom og økt trivselen blant eldre i Moss, Våler, Indre Østfold, Aurskog-Høland og Nordre Follo kommune. Ved å brofinansiere samarbeidet med Generasjon M har stiftelsen gjort det mulig for kommunene å teste og videreføre en løsning som skaper stor verdi – både for de unge, eldre og ansatte i helse- og omsorgssektoren.

– Vi kan bare si at alle mål er oppnådd i alle kommuner, og at midlene derfor har gitt verdiskapning godt over forventning. Det gjelder både i forhold til unge og eldre, men også for de ansatte på institusjonene, sier Simen Hesleskaug, daglig leder i Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus


Indre Østfold: 40 M-venner har i dag deltidsjobb som M-venn og beboere ved 5 sykehjem får besøk hver uke.


Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus er proaktiv og fremoverlent i sitt tilskuddsarbeid. Dette skaper mulighetsrom for å bygge gode aktiviteter sammen for dermed å lykkes med felles mål. Stiftelsen støtter prosjekter som styrker samfunnsdeltakelse, innovasjon og samarbeid. Målet er å bidra til varige verdier innen sosial utvikling, kultur, idrett og utdanning. 

Gjennom dette samarbeidet har brofinansieringen blant annet muliggjort lørdagsbesøk ved 21 sykehjem og omsorgsboliger, noe som har gitt hundrevis av eldre en mer sosial og innholdsrik helg. Samtidig har 130–152 ungdommer til enhver tid hatt en meningsfull deltidsjobb – for mange av dem deres aller første møte med arbeidslivet.

– Prosjektet har også blitt vår gullstandard når det gjelder sosialt entreprenørskap og privat-offentlig samarbeid som vi er stolte av å kunne bidra til, sier Hesleskaug

En bærekraftig modell for samarbeid

Finansieringsmodellen stiftelsen har benyttet innebærer en gradvis nedtrapping av støtten, der kommunene dekker en stadig større andel av kostnadene over tid.

– De tre første årene dekker vi henholdsvis 90, 50 og 10 prosent av kommunens kostnader basert på effektkontrakten. Finansieringsmodellen gir kommunene en lang og nærmest risikofri periode hvor samarbeidet kan innarbeides grundig. Det mener vi er fordelaktig for lokalsamfunnet. De regelmessige effektmålingene gir også kontinuerlig forbedring av tjenesten. Jeg har ikke opplevd at noen som kjenner prosjektene betviler verdien. Det er derfor en modell vi aktivt prøver å kopiere til andre prosjekter, forklarer Hesleskaug. 

Inspirerende resultater og videreføring

Effektmålinger har vært en sentral del av samarbeidet og har gitt verdifull innsikt i hvordan tjenesten bidrar til bedre trivsel blant beboerne, økt mestring blant de unge og mer tid hos ansatte på sykehjemmene.

– Effektmålingene fra alle prosjektene taler for seg selv, men det ultimate beviset har vi i form av kommuner som har valgt å fortsette med Generasjon M etter at stiftelsens støtteperiode har utløp. I tillegg har både nye kommuner og sparebankstiftelser i andre regioner latt seg inspirere til å ta i bruk samme modell, sier Hesleskaug. 

– Når vi ser hva de unge ansatte melder tilbake, blant annet det lave sykefraværet, tror jeg ingen betviler at opplevelsen er god og gjør dem betydelig bedre rustet for arbeidslivet. Generasjon M holder et høyt profesjonelt nivå som første arbeidsgiver for ungdommene, og det er svært viktig for oss, avslutter Hesleskaug.

Våler kommune: 12 M-venner har deltidsjobb som M-venn, der de besøker helse- og sosialsenteret på lørdager. Kommunen videreførte samarbeidet etter at stiftelsens brofinansieringsperiode utløp.

Neste
Neste

Nytt styre i Generasjon M