Derfor ble hun sykepleier

Den 18 år gamle M-vennen på bildet til venstre er i dag en 23 år gammel stolt, nyutdannet sykepleier.

Hvordan er det egentlig å være sykepleier? spurte Sumeya. Svaret skulle prege livet hennes videre.

Etter tre år med studier i Elverum er hun omsider i mål. Nå er tidligere M-venn Sumeya Yusuf (23) ferdigutdannet sykepleier. En utdannelse hun tok på bakgrunn av erfaringer som M-venn på sykehjem: 

–Jeg møtte en beboer som fortalte meg at hun ikke ønsket å være mer. Jeg husker Anne Stine (daglig leder i Generasjon M) var med oss den dagen. Hun måtte trøste meg. Det gjorde et veldig stort inntrykk. Og jeg tenkte da at jeg ville gjøre noe for å hjelpe andre. Gjøre noe som faktisk er meningsfullt, sier Sumeya.

Samtalen med den eldre damen oppsto under en av hennes første vakter. En tøff start vil kanskje noen mene. For Sumeya var den først og fremst lærerik. Den vekket også noe i henne. En hittil ukjent tanke om veien videre. 

Noen lørdager senere var hun og en M-venn til på Lillohjemmet. Et trivelig sykehjem litt nord for Storokrysset med vakker utsikt over fjorden. En sykepleier stakk plutselig hodet innom avdelingen. Sykepleieren spurte M-vennene om alt gikk greit der de sto i midten av en ring og kastet ball med de evigunge. 

Sumeya benyttet anledningen, og sykepleieren redegjorde for alt Sumeya lurte på om yrket hennes. Da samtalen var over kjente Sumeya litt hjertebank – av den gode typen. En følelse av fremtidig tilhørighet. Nå visste hun hva studiehøsten skulle bringe. 

Det er en personlig og rørende historie Sumeya forteller til sin tidligere arbeidsgiver. For den norske helsetjenesten er den først og fremst helt nødvendig. Det haster med kompetansen til Sumeya. 

En varslet krise 

I Norge mangler vi omlag 15 700 helsearbeidere - hvorav 5 900 sykepleiere. Det viser NAVs bedriftsundersøkelse fra 2022. Ferske SSB-prognoser peker mot en rekordhøy sykepleiermangel i 2035. Da har tallet steget til 28 000. Norsk sykepleierforbund har ropt varsko lenge. Lite har så langt skjedd, og nå skriker de av full hals over manglende arbeidskraft i sektoren.

Regjeringen har lovet 500 flere studieplasser, men det er på langt nær nok. Utfordringene er i tillegg mer kompleks enn som så. Særlig hvis man vender blikket mot eldreomsorgen. Der sliter institusjonene med rekruttering av nyutdannede sykepleiere til ledige stillinger. 

En studentundersøkelse utført av Norsk sykepleierforbund fra 2021 viser at kun to av ti nyutdannede har sykehjem og hjemmesykepleien øverst på ønskelisten. Å jobbe på sykehjem er visstnok ikke kult. 

Mange myter om sykehjem 

Line Orlund er daglig leder på Cathinka Guldberg-Senteret i Oslo. Et sykehjem som driftes av Lovisenberg Omsorg på vegne av Oslo kommune. Hun tror en del nyutdannede velger bort sykehjem på grunn av utdaterte ideer om hva det innebærer å jobbe der:

–Mange tror det er skummelt å jobbe på sykehjem fordi man jobber mye alene. Det er ikke sant. Det er mange å spille på.

Orlund er selv er sykepleier i bånn. Hun mener at sykehjem rent faglig er et smart sted å jobbe for en nyutdannet sykepleier: 

–Tidene har forandret seg. De som bor på sykehjem i dag bodde på sykehus for 15 år siden. Vi kan behandle mange flere sykdommer på sykehjem i dag. De som bor her har hele spekteret av diagnoser. Fra ALS og MS - til hjerte og lungesykdommer. Derfor har vi hele tiden behov for fagkompetanse på sykehjem siden mange beboere er svært syke, sier hun.

Den engasjerte sykehjemssjefen mener at sykepleierne hennes får brukt hele rekken av ting de har lært på skolen på én avdeling. De får praktisert og utøvd bredden i faget mer enn noe annet sted:

–Det er det mange studenter som ikke vet. Til forskjell fra et sykehus hvor pasientene er kategorisert og sortert i ulike avdelinger i mye større grad, sier Orlund. 

Et annet aspekt hun trekker frem er muligheten personalet får til å bygge relasjoner til sykehjemsbeboerne:

–Jeg liker tidsperspektivet. Hvor vi får god tid til å samhandle. Jeg kan gå innom alle nye beboere og si “hei”, og tenke at disse skal jeg samarbeide med i lang tid. Vi blir kjent med beboerne, og lærer hva som skal til for at de skal ha gode liv, sier Line. 

Hun synes det er positivt å høre historier som den om Sumeya. Som tidligere daglig leder på Romsås sykehjem (nå nedlagt) kjenner hun også godt til M-vennene og deres funksjon:

–Ungdommene har en veldig fin måte å møte de eldre på. De får inn litt lek. Det er ikke alltid vi voksne så flinke til, mener Orlund som også håper det kan komme flere fremtidige helsearbeidere fra Generasjon M

Aktivitet gir økt livskvalitet

I likhet med Orlund stortrives Sumeya på sykehjem. Gjennom studieløpet har hun tatt deler av praksisen sin på Paulus sykehjem. Samme sykehjem hun pleide å besøke som M-venn. I dag tar hun faste vakter der, og tuller med at ringen er sluttet. 

Eva Lise Krokan er kulturleder på Paulus sykehjem. Hun husker godt tiden da Sumeya var M-venn. Nå er de kollegaer i det daglige. Foto: Thorbjørn Thyrum

Sumeya liker bredden i arbeidet. Hun får jobbet med ulike medisinske felt. Likevel kjenner hun på en liten sorg. Hun skulle gjerne hatt mer tid til å gjøre de samme tingene hun gjorde som M-venn når hun er på jobb: 

–Nå som jeg er ferdigutdannet sykepleier så har jeg sett at vi ikke alltid klarer å ivareta beboernes psykososiale behov. Det er på grunn av av alle arbeidsoppgavene vi har, forklarer hun. 

– Og dessverre har jeg vært vitne at folk har blitt sykere av å ha nedsatt kvalitet på livet, sier Sumeya. 

Derfor mener 23-åringen at det har stor verdi at det kommer unge mennesker inn på avdelingene, og setter i gang sosiale aktiviteter: 

–Det bidrar til å øke beboernes livskvalitet! Aktivitet er jo helsefremmende i seg selv! 

For ungdommenes del mener Sumeya at det er mye læring å hente fra en jobb som M-venn. Det avmystifisere også litt hva det vil si å bli gammel: 

–Jeg hadde aldri vært så tett på eldre før jobben i Generasjon M. Aldri hatt erfaring med personer med kognitiv svikt, men etter hvert så følte jeg meg som hjemme. Jeg ble trygg, og så skjønte jeg at det var en jobb som hjalp folk. 

Hva vil du si til M-venner som vurderer helsefaglig utdanning?

–Bruk de du har rundt deg! Når man først er M-venn så har man en unik muligheten til å snakke med de som jobber med faget. Hør med de om hvordan det er, oppfordrer Sumeya. 

Selv har hun ikke angret en dag på valget hun tok: 

–Når du først blir sykepleier så har du masse muligheter. Det er mange felt du kan jobbe med, og forskjellige videreutdanninger du kan ta. Og vi trenger mange flere, sier Sumeya. 

Forrige
Forrige

Jobb for 28 ungdommer i Ringerike kommune!

Neste
Neste

Moss – en pionér innen sosial innovasjon