Moss – en pionér innen sosial innovasjon
Det er alltid noen som må gå foran når uutforsket terreng skal utforskes. Moss påtok seg denne rollen for tre år siden da de signerte avtalen om sosial innovasjon med Generasjon M. Sammen skulle de begi seg ut på en ferd ingen hadde gått tidligere, men målet var klart: de skulle skape arbeidsplasser til unge og øke aktivitetstilbudet til eldre.
En foregangskommune
Moss kommune tente fakkelen for sosial innovasjon da de inngikk i samarbeidet i 2019. Med Sparebank 1 Stiftelsen Østfold Akershus på laget ble det inngått en spennende avtale som stilte krav til at Generasjon M skulle skape sosial effekt for unge og eldre i kommunen.
Turte å satse på noe nytt - Effektkontrakter
Når en kommune inngår et samarbeid med en sosial entreprenør som Generasjon M, er ikke målet økonomisk gevinst men sosial verdiskaping. (Les mer om sosiale målinger her)
De sosiale målingene tar for seg om ungdommene føler de får en god vei inn i arbeidslivet og opplever personlig utvikling, samtidig som de måler i hvilken grad de eldre opplever økt livskvalitet som følge av besøkene. Dette er en helt ny måte å jobbe og tenke på for mange, men som Moss Kommune sa seg villig til å prøve ut.
Når en kommune inngår avtale om sosial innovasjon med Generasjon M, må vi levere på vårt løfte om sosial effekt for at avtalen skal videreføres. Å introdusere unge til helsevesenet og gi de en god vei inn i arbeidslivet er et slikt løfte.
I mars gjennomførte Generasjon M en sosial undersøkelse i samarbeid med kommunen og besøksstedene for å måle hvilken innflytelse jobben som M-vennene har for ungdommens personlige og profesjonelle utvikling. Resultatene ser du nedenfor:
Gir mening
I løpet av tre år har Generasjon M rukket å være arbeidsgiver for mange ungdom bosatt i Moss kommune. En av dem er Camilla Persen som besøker beboerne på Skoggata bo- og servicesenter annenhver lørdag. Camilla kjenner at deltidsjobben er meningsfull når hun ser responsen fra sine evigunge venner:
Til forskjell fra Camilla har Jakob parkert M-venn-uniformen til fordel for studier i Trondheim. Den tidligere besøkslederen hadde fast tilhold på Ekholt Helse- og omsorgssenter og jobbet frem til sommeren 2020. Jakob, som nå er 20 år gammel, svarer gledelig på spørsmål når den tidligere arbeidsgiveren slår på tråden. Han minnes en god tid i den blå t-skjorta:
Hva sitter du igjen med i dag etter jobben som M-venn og besøksleder på Ekholt i Moss?
–Det jeg har merket mest er i forholdt til senere jobberfaringer, i sommer har jeg jobbet på bolig for psykisk utviklingshemmede. Det å ha blitt vant med å møte mennesker i en annen situasjon og en annen virkelighetsoppfatning enn deg selv har vært en god erfaring å ha med seg. Det var noe jeg fikk tidlig og veldig mye av i Generasjon M. Det har nok gjort at jeg gjør jobben min bedre, sier Jakob.