–Mange har tro på generasjonsmøter. Man ser hvor viktig det er!
–Jeg tror hun ene sa … Daglig leder Siri Gulpinar blir stille et øyeblikk mens hun leter frem en samtalen hun hadde med en beboer tidligere i uken:
–Jo, hun sa at det var akkurat som hun var vekket til live igjen, minnes Gulpinar.
Unge og eldre
I folkehelsemeldingen og eldrereformen “leve hele livet” blir det løftet opp som et satsingsområde innen eldreomsorg blant politikerne. Det er nesten litt i vinden om dagen. Noe trendy og kult å drive med.
Et kjapt søk på internett viser likevel at begrepet generasjonsmøter enn så lenge ikke er definert i norsk ordbok.
For Siri er i alle fall begrepet velkjent og skaper en god følelse:
–Noen har barnebarna langt unna, og de ser ikke ungdommer i det hele tatt. Å få lov til å høre hvordan det er å være ung i dag, og fortelle om hvordan det var for dem i “gamle dager”. Det blir nærere omsorg på en måte, forteller hun.
I en totalrenovert første etasje på Ammerudlunden sykehjem treffer vi den blide lederen for å snakke om et langt kjærlighetsforhold. Altså det mellom Ammerudlunden sykehjem og Generasjon M.
Siden 2016 har det ideelle selskapet organisert og systematisert generasjonsmøter mellom lokale ungdom og beboere på Ammerudlunden sykehjem.
Ungdommer som ansettes i faste deltidsstillinger i Generasjon M for å aktivisere og forebygge ensomhet blant eldre på sykehjem og omsorgsboliger. De unge arbeidstakerne får arbeidserfaring, introduseres for helse- og omsorgssektoren og knytter bånd med generasjoner over seg.
Omfanget på Ammerudlunden sykehjem er tre ungdommer som kommer på besøk hver lørdag i to timer – hele året.
Betryggende stemmer
En av dem er 16 år gamle Dhani. Jobben som M-venn fikk hun allerede som 14-åring. Siden den gang har hun begynt på videregående skole, vært gjennom en pandemi og klatret det interne Generasjon M systemet til å bli en besøksleder. Med årene er hun blitt “ekspert” på meningsfulle samtaler:
Dagens unge kan kjenne mye stress rundt fremtid og veivalg. Da kan det kjennes betryggende med eldre, kloke stemmer som demmer opp for de utfordrende tankene:
–En beboer fortalte meg at jeg kom til å nå langt i fremtiden. Det betydde mye for meg. Spesielt som ungdom som kanskje er stresset for veien videre i livet. Det er øyeblikk som dette som får meg til å huske hvorfor jeg jobber som M-venn, sier Dhani.
Menneskemøter satt i system, profesjonalisert og spisset
Ammerudlunden sykehjem er siden 2019 drevet av Diakonhjemmet Omsorg på oppdrag fra Sykehjemsetaten i Oslo. Sykehjemmet med 73 plasser ligger trivelig til i bydel Grorud og har et gjennomarbeidet godt aktivitetsprogram med konserter, høytlesning, turer og musikkterapi på ukeplanen.
I helgene er det derimot mindre som skjer på huset, ifølge Siri.
Der fyller M-vennene sin viktige funksjon:
–Det er jo ikke aktiviteter her i helgene. Og M-vennene som kommer er superflinke! De har kompetanse, engasjement og mye varme. Det er noe genuint og oppriktig, forteller Siri.
Aktivitetene M-vennene og de eldre gjør sammen er varierte, tilpasset funksjonsnivå og etter ønsker fra den enkelte. Helt konkret kan det være en gåtur, runde med brettspill, samtaler, bingo og dansing. Ikke alle er villige til å bli med på all verden, men de oppmuntres og støttes til aktivitet. Ungdommene og beboerne ordner det meste selv. De finner liksom ut av det sammen.
Når Siri går på jobb mandag morgen ligger det en e-post fra Generasjon M i innboksen. Den heter Stemningsrapport og beskriver siste generasjonsmøte. Hvor mange var med på aktivitet? Hva fant de unge og eldre på sammen? Fungerte det godt, eller bør aktiviteten justeres til neste gang for å treffe enda bedre? Slik lærer Siri og ungdommene av hverandre – og spiller hverandre bedre. Et samspill om menneskemøter satt i system.
–Ikke et fengsel
Så kom pandemien. Sykehjemmet måtte lukke dørene helt. Full stans av all aktivitet fra eksterne tjenesteleverandører. Deriblant Generasjon M.
Samtidig med at M-vennene la den blå t-skjorta på hylla for en stund begynte en ny arbeidshverdag for Siri. Hun gikk nemlig fra stillingen som assisterende sjef på lungemedisinsk ved Ahus til å ta over roret som daglig leder på Ammerudlunden sykehjem. Et sprekt karriereskifte midt i opptakten av en pandemi som rammer (særlig) den eldre befolkningen på verst tenkelig vis.
I to lange år har hun klart å navigere sykehjemmet gjennom skummelt farvann. Alle har jobbet hardt for å holde smitten ute – samtidig holde høy kvalitet på tjenester for beboerne.
Grep Siri tok da hun kom på plass var å pusse opp hele resepsjonsområdet og tilhørende arealer. Når man kommer inn døra er ikke følelsen av sykehjem det første som slår deg. Moderne, grønt, friskt og luftig:
–Det er noe med det å vise hva et sykehjem er. At det ikke er et fengsel, ler hun:
Og tilføyer med et seriøst blikk:
Dette skal være et sted å slappe av, og ha det intimt og godt. Være et hjem hvor du spiser god mat og gjør aktiviteter du liker å gjøre, sier hun.
Engasjert for menneske
Nå er hverdagen heldigvis tilbake. Det er også M-vennene. Til stor glede for beboerne:
–Her bor de som bygget landet vårt. De fortjener respekt og gode dager. Det kan M-venner bidra til, sier hun.
Stiftelsen Diakonhjemmet har nedfelt fire kjerneverdier som Ammerudlunden sykehjem representere og lever etter, forteller Siri:
–Tjeneste, kvalitet, respekt og rettferdighet.
Siri mener at ungdommene som jobber i Generasjon M gjenspeiler samme verdigrunnlag og derfor “passer inn” og mener at flere kunne hatt glede av dette:
–Da jeg startet søkte jeg midler, men nå har jeg ryddet plass i budsjettet. Det at ungdommene kommer hit er så viktig! Ingen tvil om å fortsette, sier Siri.