Med handlingsrom til nytenkning
Comeback i Generasjon M: fra sykepleier til regionleder
“Wow, finnes dette?” var Emilie Piros sin reaksjon da hun som sykepleiestudent snublet over en sak om Generasjon M. Allerede som student jobbet hun sammen med oss om å skape aktivitet for eldre.
I dag er både bachelorgraden i psykologi og utdanningen som sykepleier i boks. Etter et par år som sykepleier ved Barne- og ungdomsklinikken på Rikshospitalet, hadde vi gleden av å ønske Emilie velkommen tilbake til teamet i Generasjon M. Denne gangen som Regionleder, med personalansvar for 80 unge M-venner i Oslo, Asker og Nordre Follo.
Den første deltidsjobben ble retningsgivende
At den første deltidsjobben kan ha stor betydning for veien videre, kan Emilie skrive under på. Allerede som tenåring begynte hun som pleieassistent ved et sykehjem i nærmiljøet i Mjøndalen.
- Å jobbe innen omsorg som ung ga meg spesielt mye, jeg fikk møte så mange interessante mennesker og vokste sosialt. Det har betydd mye for min egen utvikling og utdanningsvalg. Derfor betyr spesielt mye for meg å få skape trygge og meningsfulle arbeidsplasser for unge i dag, forteller hun.
Ungdommer som vokser og blomstrer
Nettopp denne erfaringen og drivkraften kommer godt med, for aldri før har Generasjon M skapt flere arbeidsplasser. Denne høsten har 48 nye ungdommer i alderen 14-19 år fått tilbud om deltidsjobb som M-venn i Nordre Follo, og Generasjon M har med det 180 unge kollegaer på laget.
- Vi har brukt mye tid på onboarding, opplæring og å sikre en god oppstart med hyggelige besøk. For mange av ungdommene er jo dette den første deltidsjobben, så det hviler et stort ansvar på oss for å sikre at de får en god introduksjon til arbeidslivet. Og jeg gjør det jo ikke alene. Jeg er heldig som får jobbe sammen med våre dyktige teamledere Samira, Alva, Noah og Tuva. De er knallgode på aktivitetsplanlegging og på å skape engasjement, legger hun til med et smil.
Og engasjementet er jo kjent for en ting - det smitter. Emilie møter ungdommene på sosiale samlinger, kompetanseheving eller ute på besøk. Hun er tydelig imponert når hun snakker om hvordan ungdommene jobber i team og spiller hverandre gode.
- Det er spesielt kult å se hvordan så mange blomstrer sosialt. De vokser i rollen og byr virkelig på seg selv. Det jo er et stykke fra å synes det er skummelt å innlede en samtale til å organisere en bowlingturnering eller lede allsang i stuen med beboerne. Det er helt rått å se hva de får til, legger hun til, med stolthet i stemmen.
Innholdsrike lørdagsbesøk bidrar til trivsel og livskvalitet
Oppfølging av besøksstedene og de kommunale samarbeidspartnerne har blitt en sentral del av den nye arbeidshverdagen. Den innebærer blant annet ukentlig dialog med virksomhetsledere og avdelingsledere ved sykehjemmene, for å tilrettelegge for innholdsrike lørdagsbesøk.
- Vi vet jo at aktivitet skaper mer aktivitet. Ungdommene er så flinke til å tilrettelegge aktiviteter og se hver enkelt. Aktivitet er livsglede, hver helg ser vi beboere og brukere som lyser opp når ungdommene kommer på besøk. Besøkene er med på å styrke relasjoner og bygge fellesskap. Vi får tilbakemeldinger om at det bidrar til beboernes trivsel og at effekten varer utover besøkstiden. Vi møter av og til beboerne som tenker at de "ikke får det til", da er det kult å se at ungdommene tilpasser og får alle med - det er mestring det, sier Emilie.
Tverrfaglighet og rom for nytenkning
Effektmåling og arbeidsmetodikken med tverrfaglige arbeids- og styringsgrupper i kommunene var helt ny for henne da hun begynte i stillingen før sommeren i 2023. Etter et halvt år kan hun fortelle at det er lærerikt å jobbe med ressurspersoner fra helse og omsorg, habilitering, kultur og inkludering i kommunene.
- I samarbeid på tvers av sektorer er en bevissthet rundt kultur og tydelig kommunikasjon viktig. Jeg opplever at Generasjon M får mye tillit av våre samarbeidspartnere. Avtaleformen gir et unikt handlingsrom for nytenking. Det er inspirerende! avslutter Emilie med et smil.