Minneverdige øyeblikk
Ungdom og eldre i unikt samspill på Uranienborghjemmet
På Uranienborghjemmet møtes eldre og ungdom fra Generasjon M hver lørdag formiddag.
Her skapes bånd på tvers av generasjoner, og små øyeblikk gir store inntrykk. Moa og Blanche, to engasjerte ungdommer fra Generasjon M, deler sine erfaringer fra arbeidet med de eldre – de forteller om historier som berører, inspirerer og gir ny innsikt.
Fra engstelse til gjenkjennelse
Moa forteller om en beboer som i starten var både engstelig og stresset. «Hun ønsket ikke å møte meg og syntes alt gikk for fort. Men etter hvert som hun knyttet blåfargen på min t-skjorte til hyggelige opplevelser, ble hun glad når jeg kom. Selv om hun ikke husker navnet mitt, ser jeg gleden i øynene hennes,» sier Moa.
Blanche på sin side fant et overraskende fellesskap med en eldre speider. «Vi sammenlignet speiderminner og opplevelser, og det ble en fantastisk samtale. Det vi ser hvordan ulike livserfaringer likevel kan møtes,» forteller hun.
Berøringspunkter
Beboer Øyvind, skjøt inn i samtalen og satte ord på det begge ungdommene opplevde: «Jeg kaller dette berøringspunkter. Når vi opplever at våre individuelle erfaringer binder oss sammen.»
Ungdommene reflekterer også over hvordan de eldre deler av sine liv og historier. «Vi lærer så mye av dem. Det er verdifullt å oppdage hvor mye vi faktisk har til felles, til tross for aldersforskjellen,» sier Blanche.
Fra venstre: M-venn Moa og beboer Øyvind
Personlig vekst og fremtidsdrømmer
For Moa har jobben som M-venn vært en drøm. «Jeg hadde lenge ønsket å jobbe med eldre, men det var vanskelig å få til siden jeg er under 18. Generasjon M ga meg denne muligheten,» sier hun. Blanche trekker frem hvordan opplevelsene har gjort henne mer trygg i møte med nye mennesker: «Jeg var skeptisk til å starte samtaler med ukjente før, men nå trives jeg med det.»
Begge ungdommene ser allerede hvordan erfaringene fra Generasjon M vil være nyttige i fremtiden. Blanche, som drømmer om å bli lege, trekker frem lederrollen hun har hatt som besøksleder. Moa fremhever viktigheten av kommunikasjon og struktur: «Generasjon M har vist meg hva jeg kan forvente av en god arbeidsgiver.»
En jobb som skaper glede
Når ungdommene blir spurt om hva som gir dem mest glede i jobben, er svaret tydelig. «Når folk smiler og spør når vi kommer tilbake, kjenner jeg på hvor meningsfullt dette arbeidet er,» sier Moa. For Blanche er det å vite at jobben hennes påvirker andre positivt som gir inspirasjon: «Det å få oppleve ekte glede når vi kommer, påvirker meg også på en god måte.»
Fra venstre: beboer Inger og M-venn Blanche
Godt samarbeid gir resultater
Regionleder Tone Lindheim Johnsen forteller at Generasjon M og Uranienborghjemmet tidlig ble enige om å prioritere beboere som sjelden deltar i fellesaktiviteter. Det har ført til nære, meningsfulle møter én-til-én – møter som ellers ikke ville skjedd.
Hun gir honnør til administrasjonssjef Eldin Hasanagic og hele personalgruppen for å ha vært både åpne og imøtekommende. De har lagt til rette for at ungdommene har blitt en naturlig del av miljøet. Og det merkes.
«Beboerne som har hatt besøk av ungdommene, snakker om det i ettertid med hverandre. Det gir gode samtaler ved middagsbordet,» sier Hasanagic.
Personalet trekker også frem at det gir en positiv avlastning i hverdagen å ha tilstedeværende og flinke ungdommer i avdelingen.
Gjennom sitt arbeid hos Generasjon M bidrar Moa og Blanche til mer enn bare hyggelige stunder – de skaper samhold, bygger bro mellom generasjoner og tar med seg verdifulle erfaringer videre i livet. Samarbeidet med Uranienborghjemmet viser hvordan generasjonsmøter kan skape mening og tilhørighet – både for beboerne, ungdommene og personalet. Det handler om nærvær, nysgjerrighet og menneskemøter som gjør inntrykk.
M-vennene Blanche og Moa
Samarbeidet er delvis finansiert gjennom trivselstilskudd fra Sykehjemsetaten i Oslo kommune.